Przelewy 24
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food.
Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki
KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ.
Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół.
Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.
- Wegański smalec z fasoli
- Pasztet z amarantusa ze śliwkami
- Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem
- Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami
- Tartaczna zupa rybna
- Deser z ogórka z pistacjami
- Domowy cydr
to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność.
Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka.
W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.