Przelewy 24
Kucharka litewska
Reprint tej XIX-wiecznej cenionej książki kucharskiej przybliża tradycyjną kuchnię polską. Jak opisuje zawartość sama autorka: "książka zawiera przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych.
Chcesz zostać mistrzem kuchni i zadziwić swoich bliskich smakiem przygotowanych przez siebie potraw? Nic prostszego! Wystarczy sięgnąć po klasykę wśród książek kucharskich. "Kucharka Litewska" to podręcznik gotowania, bazujący na tradycyjnej polskiej kuchni sprzed wieków. Te dania zawsze wychodzą, a do tego zniewalają swoim smakiem i aromatem. Warto spróbować swoich sił w smacznym i zdrowym gotowaniu!
"Kucharka Litewska" to jedna z najbardziej znanych polskich książek kucharskich z XIX wieku. Nadal uznawana jest za podstawę kuchni polskiej, składającej się z tradycyjnych dań, znanych od wieków. "Kucharka Litewska" inspiruje niejedną panią domu - gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat każdej potrawy wolnej od chemicznych dodatków i ulepszaczy smaku. Zbiór przepisów pozwala na gotowanie innego dania każdego dnia, a przy tym zapewnia smaczne obiady w niskiej cenie.
Książka kucharska opiera się na prostych przepisach, które królowały w kuchniach mieszczan, dworkach szlacheckich, ale także w chłopskich chatach. Mogą stanowić nie tylko inspirację kucharską - są wspaniałym świadectwem obyczajów i tego, jak dawniej jadano. W pozycji można również znaleźć wiele praktycznych porad dotyczących prowadzenia kuchni. Sama autorka mówiła o swoim dziele tak:
Książka zawiera przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych deserowych przysmaków, tudzież rozlicznych aptecznych zapraw, konserw i rzadszych specjałów, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu.
"Kucharka Litewska" to przedruk słynnego dzieła Wincentyny Zawadzkiej, które po raz pierwszy ukazało się w 1854 roku. Od czasu premiery książka doczekała się wielu wydań i do dziś jest jedną z najbardziej znanych pozycji, które ukazują tajniki tradycyjnej kuchni polskiej. Zawiera wiele praktycznych porad, a także zbiór przepisów na dawno zapomniane dania, które teraz mogą ponownie zagościć na naszych stołach.
Nowa zafoliowana
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.